Foto: SVT/Jan Gustafsson. Montage: SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Moderaterna föreslår ”spott-tavla” för tuggummin

För att minska antalet tuggummin som ligger och skräpar på Västerås gator föreslår Moderaterna nu en slags ”spott–tavlor” där stadsborna ska kunna fästa sina tuggummin.

Idén kommer från Frankrike där moderaten Catharina Piper under en resa fick syn på en slags vapensköld utsmyckad med emojis där tuggummin kunde fästas. Nu vill hon och Moderaterna se tavlorna även på Västerås gator. Tanken är att sådana skulle minska nedskräpningen och på så vis spara pengar för kommunen.

– Det är prickigt och ganska äckligt med allt tuggummi som ligger och skräpar på gatorna i Västerås. Kan man inte uppfostra folk att slänga sitt tuggummi på rätt plats kan det här vara en rolig lösning. Det är en slags modern spottkopp, säger hon.

Ska locka unga och gamla

Förslaget är att kommunen ska sätta upp liknande skyltar på strategiska platser i staden som till exempel vid busshållplatser. Tanken är att folk ska lockas till att fästa tuggummit där istället för att spotta ut det på marken.

Skyltarna med gamla tuggummin skulle bytas ut i samband med tömning av sopkorgar i staden.

Är det framförallt ungdomar som är tänkta att använda dessa?

– Nej, jag tror att både gamla och unga kan tänkas använda den här typen av skyltar. Det tycker jag att man ser på andra platser där man till exempel ombeds fästa sitt klistermärke efter museibesök eller annat, säger Catharina Piper.

”Äckliga på marken också”

Är det inte lite äckligt då med gamla tuggummin på tavlor?

– Jo men de är äckligt när de ligger på marken också. Det här är en rolig idé som är värd att prova för att minska nedskräpningen i staden.

Motionen läggs fram till kommunfullmäktige på torsdag.

Så arbetar vi på SVT Nyheter

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer