Mohammad Saeydis råder alla nyanlända att söka kontakt hos vuxna svenskar som är etablerade i samhället: ”Det var så jag förstod hur jag skulle göra” Foto: Susanna Ahnlund SVT

Mohammads resa mot uppehållstillstånd: ”Min extrafamilj har visat mig allt”

Publicerad

På fem år har Mohammad Saeydi lärt sig svenska, tagit körkort, läst in gymnasiet och skaffat sig ett fast jobb. Med hjälp av sina extraföräldrar i Sala har han förstått vilka krav som ställs på flyktingar i Sverige och sett till att göra allt rätt. 

Mohammad Saeydi skiner när han berättar att han skickat in ansökan om permanent uppehållstillstånd till Migrationsverket, men det är som att han inte kan glädjas helt.

– För mig har det här varit en bra chans men jag tycker egentligen att det är helt orimliga krav som ställs på oss ungdomar som kommit hit. Hur många svenskar har fast jobb direkt efter gymnasiet?, frågar sig Mohammad Saeydi.

Fem år efter flyktingkrisen

Många av hans landsmän har hamnat i kriminalitet och droger samtidigt som Mohammad kommit allt längre in i det svenska samhället.

– Jag har haft vuxna svenska människor som förklarat allt jag ska göra, steg för steg, för att kunna stanna här.

162 500 personer sökte asyl 2015

SVT har fått data från Migrationsverket om alla 162 500 individer som sökte asyl i Sverige 2015. Vi har till exempel fått uppgifter om var de är bosatta idag, kön och ungefärlig ålder, samt deras status när det gäller uppehållstillstånd.

Ungefär 98 000 personer har fått tillfälligt eller permanent uppehållstillstånd. Cirka 31 000 har lämnat landet, knappt 10 000 finns kvar i Sverige men har inget tillstånd och cirka 14 000 vet man inte var de är.

Slutligen finns det nära 8000 personer vars ärende fortfarande inte är avgjort av Migrationsverket. Många av dem handlar om personer som sökt asyl på nytt.

Förra året kom det drygt 20 000 asylsökande till Sverige, ungefär en åttondel så många som kom 2015.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fem år efter flyktingkrisen

Mer i ämnet