Foto: SVT Design / Moderaterna

(M): Bättre själva än i ”monsterregion”

Publicerad

Väljarna borde få säga sitt om att och hur Sverige ska delas in i regioner. Det menar landstingsmoderater som är starkt kritiska till förslaget att Västmanland ska ingå en större Svealandsregion.

– Det är inte mer än rimligt att väljarna borde få säga sitt. Det påstås att frågan är för komplicerad, men jag menar att den är av högsta angelägenhet för väljarna, säger Tomas Högström, (M) oppositionsråd i landstinget.

Sex län till ett

På torsdagen presenterade indelningskommittén sitt delbetänkande gällande ny regionindelning i Sverige. I det föreslås att Sverige delas in i tre stora regioner 2019 och att resten av landet får ny regionbildning 2023.

Västmanland skulle enligt förslaget, bilda ett Svealands län tillsammans med Dalarnas, Gävleborgs, Södermanlands, Uppsalas och Örebro län.

”Monsterregion”

Lokala moderater är starkt kritiska och Tomas Högström menar att det är att forcera fram en ny regionindelning till 2019. Det kommunala inflytandet i Västmanland skulle minska enligt det nya förslaget menar han.

–Det blir en monsterregion som sträcker sig från Östersjökusten till norska gränsen, och från nedre Norrland ner mot Östergötland. Det blir 64 kommuner som ska säga sitt istället för de tio vi har i Västmanland idag.

–Visst, det blir mer pengar på totalen i den större påsen, men också många fler som ska konkurrera om de pengarna, säger han

Men vad skulle då vara ett bättre alternativ menar ni?

–Att Västmanland fortsätter själva men i nära samarbete med de andra Mälardalslänen, vända mot Stockholm som är den stora tillväxtmotorn.

–Nu går vi ut och säger att förslaget som lagts är dåligt och vill bilda opinion. Vi vet att det finns motstånd även i andra län, säger Tomas Högström (M) oppositionsråd landstinget Västmanland.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer