Foto: SVT

Morbida ”turismen” lockar – än kommer folk för att se platsen för Arbogamordet

Uppdaterad
Publicerad

Fascinationen för ond bråd död lockar och idag kan man boka in sig på mordvandringar i vissa städer. Men vad är det som driver människor att söka upp platser där nutida mord utspelat sig? Den frågan ställer man sig bland annat i Arboga.

Liselott Staflin bor granne med den tysta skogen, glittrande Hjälmaren, och det där röda huset med vita knutar. Ett hus förknippat med mord, död och ett av Sveriges mest uppmärksammade rättsfall – det så kallade Arbogamordet.

– Det är väldigt obehagligt att det hände här där vi bor. Det är fortfarande svårt att förstå, säger Liselott Staflin till TT.

Plötsligt befann sig journalister men även en del nyfikna privatpersoner som ville få sig en titt på huset runt knuten.

– Folk kommer med bil och saktar in när de ser ortsskylten. Det är inte jätteofta längre men det händer fortfarande, säger Liselott Staflin, och poängterar att de hon stött på varit trevliga och visat respekt.

– Det är nog så med alla tragedier att det blir ett stort intresse och en stor nyfikenhet, säger hon.

Mordvandring lockar

Ja, det är något som fascinerar oss människor när det kommer till platser med en mörk historia. Det vet inte minst kriminologen Jan Palmén från Göteborg. Han arbetade som civilanställd hos polisen med mordfall och ekobrott men var trött på fyrkantigheten i arbetet och beslutade att sadla om.

För ungefär ett år sedan höll han sin första stadsvandring i Göteborg där han berättar om brott och platserna där de begåtts. Han anade att intresset var stort, men blev ändå förvånad över efterfrågan.

– När nyheten väl spridit sig kom det hur mycket folk som helst, säger Jan Palmén.

Går över en gräns

Däremot har han svårt att förstå den fascination som gör att privatpersoner tar sig till platser som som Arboga och Knutby för att se var nutida mord utspelat sig.

– Jag kan tycka att man i flera av de här sammanhangen kliver över någon integritetsgräns. Grova våldsbrott lämnar sörjande anhöriga efter sig. Och så dras de här historierna upp om och om igen.

– Jag väljer bort brott i nutid av det skälet. Jag tycker de är svåra att hantera för det blir så personligt, säger han.

”Finns med oss”

Utanför Arboga har blodspåren i Liselott Staflins grannhus tvättats bort och fastigheten ligger ute till försäljning. Livet går vidare i idyllen vid Hjälmaren, med minnet av mordnatten ständigt närvarande.

– Det finns med oss fortfarande. Det ligger så nära. Vi ser ju huset varje dag, säger Liselott Staflin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.