Mördade sin fru natten mot julafton – hovrätten sänker straffet

Uppdaterad
Publicerad

Den 70-årige man som dömdes för att ha mördat sin hustru på julaftonsnatten i Västerås förra året har nu fått sitt fängelsestraff förkortat. Det meddelade Svea hovrätt på måndagen.

Mannen dömdes till 16 års fängelse i Västmanlands tingsrätt, med motiveringen att våldet mot kvinnan varit besinningslöst. Samtidigt togs 70-åringens ålder i beaktande.

Domen överklagades av både åklagare och den dömde. Åklagaren ville att hovrätten skulle döma 70-åringen till livstids fängelse eller åtminstone ett längre fängelsestraff, medan 70-åringen ville att rätten skulle frikänna honom för mord eller åtminstone sänka fängelsestraffet.

Hovrättens dom

Hovrätten gick på det senare, och bestämmer att 70-åringen ska dömas till 14 års fängelse. Såhär skriver rätten i domen:

”När det gäller straffvärdebedömningen anser hovrätten emellertid att tingsrätten inte i tillräckligt hög grad har beaktat att det inte var *XX:s avsikt att döda *NN utan att han begick gärningen med likgiltighetsuppsåt.”

Hovrätten har liksom tingsrätten tagit mannens ålder i beaktande.

Hittades död på julafton

Det var på julafton förra året som kvinnan hittades död i parets gemensamma hem i Västerås. Av utredningen framkommer det bland annat att 70-åringen misshandlat kvinnan så pass kraftigt att hon fått ett tjugotal revbensbrott.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.