Foto: TT

Naken man frös i cell – nu granskas arresten

Publicerad

Mannen anhölls för ett brott och under dygnet han satt anhållen fick han vistats i en tom cell – utan vare sig säng, madrass eller filt. Halva tiden var han utan kläder. Nu kräver JO att polisen gör en utredning.

Det var i augusti förra året som mannen frihetsberövades i Västerås på grund av okända brottsmisstankar.

Redan när mannen greps förklarade han att han led av dokumenterad klaustrofobi och att han dagligen använde ångestdämpande medicin – något arrestvakten som satt med vid första förhöret hörde.

Men enligt mannen fick han vare sig medicin eller mat förrän nästan ett dygn senare, enligt anmälan.

Fick ingen filt

På grund av självmordsrisk fick mannen flytta till en mer säkerhetsklassad cell. Cellen saknade säng och den madrass som fanns där togs ut. Vid tidpunkten fråntogs han alla kläder förutom kalsongerna.

Enligt mannen var det mycket kallt och han fick inget gehör när han talade om att han frös och att han därför ville ha en filt att värma sig med. Förhållandena var enligt anmälan ”outhärdliga”. Händelsen anmäldes till åklagaren och nu har fallet hamnat på Justitieombudsmannens bord som vill veta vad som skedde i cellen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.