Pia Boiardt (V), ordförande Naturskyddsföreningen Fagersta. Foto: Ellinor Eriksson/SVT

Namninsamling vill rädda skog i Fagersta

Uppdaterad
Publicerad

Fagersta kommun är på väg att besluta om en ny plan för hur kommunens skog ska användas de närmsta åren. Men vid senaste kommunfullmäktige stoppades planen efter att Naturskyddsföreningen samlat in namnunderskrifter.

I planen ingår nämligen att slutavverka en del av den hundratjugoåriga skog som ligger nära tätorten, något som Naturskyddsföreningen i Fagersta är kritiska mot.

Pia Boiardt, föreningens ordförande och även vänsterpartistisk kommunpolitiker, samlade på kort tid in över hundra namnunderskrifter från de boende nära skogen. Det fick kommunfullmäktige att återremittera planen till NVK, som nu väntas komma med ett yttrande.

– Jag blev väldigt glad såklart, att man lyssnade på folks åsikter och Naturskyddsföreningens också, säger Pia Boiardt.

Större biologisk mångfald

Nu jobbar hon på att mobilisera ännu fler som vill bevara skogspartierna upp mot Ötjärnen, norr om Fagersta. I förslaget på skogsbruksplan ingår att den skogen delvis kan komma att bli så kallade ”föryngringsytor” någon gång under perioden fram till 2024.

Det finns mycket skog runt omkring Fagersta – varför ska just den här vara kvar?

– Det finns mycket skogsmark i vårt land, men man får skilja på trädplantager och skog, som faktiskt består av lite olika trädslag och har en mängd annat liv. Just den här skogen är tätortsnära, det är här folk är ute och går dagligen, plockar bär och svamp, förskolor och grundskolor är här och har aktiviteter. Så det är en välbesökt skog.

Ska behandlas på nytt i juni

I juni väntas skogsbruksplanen på nytt tas upp i Fagerstas kommunfullmäktige, efter att Norra Västmanlands kommunalförbund, som har gjort planen, har fått lämna ett yttrande.

LÄS MER: NVK har inga planer på att ändra skogsbruksplanen

Avverkning av kommunens skog beräknas kunna ge en avkastning på 2,3 miljoner kronor om året – men enligt Pia Boiardt har Fagersta råd att avstå.

– Kalhyggen, eller att man har några ”frötallar” – det är inte skog, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.