Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Kunsthistorisches Museum Wien

Världssensationen i Valskog – påstådd Rembrandt såldes på auktion

Uppdaterad
Publicerad

Den internationella konsthandeln omsatte runt 65 miljarder dollar förra året, men samtidigt säger vissa experter att hälften av världens tavlor inte har målats av den vi tror.

SVT Nyheter Västmanlands serie om konstförfalskning börjar med en händelse i Valskog för 47 år sedan – då byn fick besök av vad som påstods vara en äkta Rembrandt.

Auktionshallen var fullproppad av nyfikna människor från hela Sverige. Det var den första februari 1975 och Valskog stod inför en möjlig världssensation.

Experter såg en Rembrandt

I dag är det få som minns händelsen, men på den tiden skrev nästan varenda dagstidning om den ”riksbekanta tavla” som skulle auktioneras ut i lilla Valskog, mellan Arboga och Köping.

Enligt tidningsartiklarna hade auktionsfirman visat tavlan för experter, som sagt att den mycket väl skulle kunna vara en äkta Rembrandt, värd mellan en och fem miljoner kronor.

Klubbad för 130 000

Tavlan hade hängt på en herrgård utanför Valskog och ropades ut som en väggdekoration signerad Rembrandt 1668. Flera personer var med i budgivningen som slutade på 130 000 kronor.

Men någon affär blev det aldrig, eftersom polisen, på order av chefsåklagare Bertil Ivarsson i Köping, kom för att hämta tavlan, som skickades till Statens kriminaltekniska laboratorium och Nationalmuseum för undersökning.

Missen uppdagas

En som hade uppgifter till polisen var fotograf Bertil Höder i Köping. Han kände igen verket och menade att det hade tillhört generalkonsul Jean Jahnssons konstsamling, som han fotograferat 1942. Enligt Höder hade tavlan då varit försedd med en lapp som sa att den var en kopia från 1700-talet.

Detta blev också slutsatsen i domen som föll i Köpings Tingsrätt i december 1975, att tavlan ingalunda kunde vara målad av Rembrandts hand och måste förses med en varnande text.

I klippet återvänder vi till ”brottsplatsen” i Valskog.

Även ”originalet” i Wien oäkta

Enligt de gamla tidningsartiklarna hänger originalet, vars motiv föreställer Rembrandts moder eller profeten Hanna, på Konsthistoriska museet i Wien. Men när SVT går in på museets hemsida visar det sig att även denna tavla nu anses vara en kopia, gjord av en elev till Rembrandt, och att det verkliga originalet är försvunnet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.