Frukost med andra i samma situation, enskilda samtal och utbildning. Det är några exempel på vad anhörigstöd kan vara. Foto: Caroline Slotte/ SVT

När vardagen blir för jobbig: ”Med stöd orkar man lite längre”

Uppdaterad
Publicerad

Att hjälpa en närstående kan ge glädje och trygghet, men det kan också skapa trötthet och oro. För att orka med vardagen kan man då vända sig till kommunen som ska erbjuda någon form av anhörigstöd.

Av de som vänder sig till Anhörigcentrum i Västerås är det främst kvinnor. När de gäller åldersfördelningen av besökarna är 55 procent 65 år eller äldre, medan 45 procent av besökarna är yngre än 65. 

– De senaste åren har vi märkt att allt fler vänder sig till oss. Förra året slog vi rekord med antalet besökare, berättar Susan Svenman, anhörigkonsulent på Västerås stads Anhörigcentrum. 

När man väl lyfter på luren och vänder sig till Anhörigcentrum, så har det oftast gått lång tid och man försökt med allt hemma, menar Susan Svenman. 

– Genom anhörigstöd så orkar man vara lite längre i en kämpig situation, berättar hon. 

HÄR FINNS ANHÖRIGSTÖD:

Arboga: Smedjegatan 5.

Fagersta: Norbergsvägen 21.

Hallstahammar: Trädgårdsgatan 4.

Kungsör: Tornvägen 7.

Köping: Tundal, Virkgatan 7.

Norberg: Kornettgatan 9.

Sala: Drottninggatan 10.

Skinnskatteberg: Kyrkvägen 7.

Surahammar: Köpmangatan 20.

Västerås: Oxbacksgatan 5.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.