Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kjell Jansson och Stefan Holmström är arbetande pensionärer. Nästan varannan person mellan 65 och 70 år kan tänka sig att arbeta extra, visar en ny undersökning. Foto: Cecilia Eriksson/SVT

Nära hälften vill arbeta efter pensionen: ”Det är ett bra sätt att hålla igång kroppen”

Uppdaterad
Publicerad

Nära hälften av personer mellan 65 och 70 år vill arbeta efter pensionen, visar en ny undersökning. Men bara en av fyra har gjort verklighet av det. Stefan Holmström och Kjell Jansson har valt att jobba trots att de gått i pension.

– Jag blev rastlös av att vara hemma, säger Kjell Jansson.

Innan pensionen arbetade Kjell Jansson med att sälja kontorsmöbler och Stefan Holmström körde buss. Men när deras yrkesverksamma liv avslutades uppstod rastlöshet. De kom i kontakt med Veteranpoolen, som rekryterar pensionärer.

Stefan och Kjell bytte bana och kom in i trädgårdsbranschen.

– Det är kul med omväxling, säger Kjell Jansson och får medhåll från Stefan Holmström. 

Motion och frisk luft

Enligt undersökningen är det främst för inkomstens skull som pensionärerna vill arbeta, men för Stefan och Kjell är motion och frisk luft den viktigaste anledningen.

– Man är ute och rör på sig och mår bättre helt enkelt, säger Stefan Holmström.

I hela landet är det 8000 personer mellan 60 och 80 år som arbetar inom Veteranpoolen. I Västmanland är de för närvarande 100 personer som bistår med arbetskraft inom Veteranpoolen, berättar Jon Henriksson, franchisetagare i Västerås.

Vill ta det lugnt

I undersökningen, som är gjord av Veteranpoolen, deltog 1587 personer mellan 65-70 år. Det är främst män som är positiva till att arbeta extra, närmare bestämt 51 procent av de som svarande. Medan 39 procent av kvinnorna kan tänka sig att arbeta i pensionsålder. De som valde att svara att de inte ville arbeta under pensionen uppgav att de ville ta det lugnt, att de har för mycket fritidsintressen och att de inte vill ta jobb från unga och arbetslösa.

Samtidigt beslutade riksdagen i veckan om att höja åldersgränsen för tidigaste uttag av inkomstgrundande ålderspension från 62 till 63 år från och med nästa år. De har även beslutat om att höja åldern för rätt garantipension, bostadstillägg och äldreomsorgsstöd från 65 till 66 år.

I klippet berättar pensionärerna Stefan Holmström och Kjell Jansson varför de jobbar vidare efter pensionen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.