Foto: SVT

Näringslivet drabbas av bostadsbristen

Uppdaterad
Publicerad

Även näringslivet drabbas av bostadsbristen i Västerås. Föreningen Jobba i Västerås hjälper företag att hitta boende till nyrekryterad personal och upplever att det är ett allt svårare moment.

– Det är absolut ett växande problem. Vi har inte sett så många där vi vet att de tackat nej på grund av boendesituationen, men vi är påväg ditåt, säger Björn Nordén, verksamhetsansvarig för föreningen JIV, Jobba i Västerås.

Bostadsrätt lockar inte

För de som flyttar hit för arbete under en kortare period eller för provanställning lockar oftast inte en dyr bostadsrätt och när bristen på hyreslägenheter är stor, då får andra alternativ undersökas.

– Vi tittar i privata nätverk, det kan finnas någon som vill ha en inneboende ett par månader, så vi trollar med knäna just nu, säger Nordén.

Inom kommunen har de också fått signaler om att näringslivet ser bostadssituationen som bekymmersam.

– Det är klart att bristen på hyresrätter också slår mot den här gruppen, säger kommunalrådet Staffan Jansson (S). Företagen är ju ute på en marknad och rekryterar och det är klart att om duktiga personer kan välja mellan flera jobb, så finns ju risken att man väljer företag på andra orter där man vet att man kan få en bostad.

Vill ha ökad produktion

– Det här är en mycket strategisk fråga för staden också, därav är viktigt för oss att vi får upp en ökad produktion av bostäder.

Vad händer med de som inte får tag i boende i stan?
– Antingen så väljer de att bo i kranskommunerna, exempelvis Surahammar, Virsbo eller Ramnäs, säger Björn Nordén.

– Eller så väljer man, till och med från företagens sida att låta dem bo kvar och skapa jobb på distans, vilket i längden inte är gynnsamt för företagsklimatet i stan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer