Foto: TT

Nattisplatser – en jämställdhetsfråga

Publicerad

Behovet av kommunal barnomsorg på obekväma tider, som kvällar och helger, är i länets kommuner i princip detsamma som förra året. Men det ekonomiska anslaget från staten sjunker eftersom fler kommuner tampas om pengarna.

Samtliga Västmanländska kommuner får i år lägre statsanslag för sina ”nattis” eller jourverksamheter jämfört med förra året, eftersom fler kommuner i landet vill vara med och dela på pengarna.

– Eftersom den totala bidragssumman är oförändrad så gör det helt enkelt att summan per plats blir lägre, säger Anna Angermann, undervisningsråd vid Skolverket.

Samtidigt ser hon det som positivt att fler kommuner söker bidraget för barnomsorg under obekväma tider. Det betyder att fler föräldrar med arbete under kvällar och helger också får hjälp att lösa sin barnomsorg.

Marginell effekt

Att alla därmed får mindre i statsbidrag för varje plats tror Anna Angermann inte gör någon större skillnad eftersom statsbidraget enbart är en delfinansiering.

– Jag tror inte det är särskilt kännbart. Det är fortfarande så att kommunerna själva måste ta lejonparten av finansieringen, säger hon.

Skolinspektionen gjorde under 2016 en kvalitetsgranskning av den här typen av barnomsorg, vilken bland annat visar att verksamheten är viktig ur ett integrations- och jämställdhetsperspektiv.

Påverkar jämställdheten

Behovet av barnomsorg på kvällar och helger är större bland ensamstående än bland samboende föräldrar och enligt siffror från SCB är det fler kvinnor än män som arbetar obekväma tider.

Kvinnor tar oftare hand om barnen vid skilsmässa och samtidigt har de lägre lön vilket gör det svårare att bekosta privat barnpassning.

En faktor för integration

Behovet av jourtider är enligt Skolinspektionen också större i grupper med lägre utbildning (enbart gymnasial) och bland utlandsfödda föräldrar jämfört med föräldrar födda i Sverige.

Myndigheten skriver i sin rapport att barnomsorg på obekväma tider fyller en viktig samhällsfunktion då den exempelvis gör det möjligt för personer som tidigare inte haft den möjligheten, att ta ett steg in på arbetsmarknaden.

Löpande bedömningar krävs

Av tio Västmanländska kommuner är det sex som sökt stadsbidrag för barnomsorg på obekväma arbetstider som sena kvällar och helger.

Enligt Skolinspektionen är det vanligt att kommuner fattar beslut om att helt enkelt inte erbjuda omsorg på obekväm tid, något som innebär en överhängande risk för att kommunerna inte ”strävar efter” att erbjuda omsorg på obekväm tid, och därmed inte heller följer skollagen.

Kommunal barnomsorg vid obekväma tider

Det finns inte någon lagstadgad skyldighet för kommunerna att erbjuda barnomsorg på kvällar och helger men skollagen anger att kommunerna ska sträva efter att erbjuda detta. Det kan exempelvis innebära att en individuell bedömning ska göras vid förfrågningar.

För att kunna söka statsbidrag för barnomsorg under obekväma tider krävs att kommunen erbjuder minst 30 timmar per månad för de barn de söker pengar för. Jourtider som understiger de 30 timmarna är inte statsbidragsberättigade.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.