Stora utställningsytor Foto: Melker Blomberg

Hallstahammar satsar på naturfoto

Uppdaterad
Publicerad

”Absolut världklass” är ambitionen på det nyöppnade Naturfotografiska museet i Hallstahammar, enligt curator Anders Geidemark.

Nyligen invigdes Naturfotografiska, ett nytt och unikt för norden, naturfotogalleri. Inrymt i kulturhuset som ligger mitt i centrum av Hallstahammar, med stort galleri, kafé och butik. Och man har stora planer inför framtiden.

– Här blir det utställningar av fotografer från hela Europa, vi skall ha 4 till 6 per år med absolut världsklass, och utställande fotograf kommer naturligtvis att hålla en bildföreläsning vid varje vernissage. Vi kan också förlägga workshops, seminarier och så vidare, säger Anders Geidemark, curator för Naturfotografiska.

Från abstrakt till artdokumentationer

Vad inryms i begreppet naturfoto?

– Det är ju ett oerhört vitt begrepp, det är allt ifrån konstfoto, helt abstrakta bilder till  rena artdokumentationer.

Och spännvidden märks inte minst i premiärutställningen som består av 85 verk av föreningen Naturfotografernas medlemmar. 

Utställningen pågår till och med 3 mars.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.