Foto: Melker Blomberg/SVT

Naturvårdsbränning på Björnön i Västerås: ”Gynnar jättemånga olika insekter”

Uppdaterad
Publicerad

Två ytor på totalt 2,5 hektar med gräs ska brännas under torsdagen på Björnön i Västerås. Tanken är att få bort gamla grästuvor och skapa en slåtteräng som ska locka vilda bin.

– Det gynnar jättemånga olika insekter. Framförallt bina och vi har några av landets mest sällsynta biarter här på Björnön, säger Emelie Uddenberg, naturvårdshandläggare på länsstyrelsen i Västmanland.

Under framförallt eftermiddagen kan lukt av brandrök kännas och synas i området.

Naturvårdsbränningar utförs av specialutbildad personal och förutom de cirka tio personer som ingår i bränningsarbetet kommer det att finnas personer på plats för att informera och förhindra att besökare kommer in i bränningsområdet.

– Vi är många här i dag för att det ska gå tryggt och säkert till. Först vattnar man av alla områden runt omkring sen tänder man på mot vinden. Sen följer vi glöden och ser till att släcka den eftersom, säger Emelie Uddenberg.

Personal från länsstyrelsen håller området under bevakning resten av dagen och dagen efter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.