Det blir ingen kamerabevakning av skolgårdarna i Norberg, kostnaden blev helt enkelt för stor. Nu tittar man på en annan lösning för att få bukt med skadegörelse och otrygghet. Foto: tv: Fredrik Sandberg/TT och th: SVT

Nej till kamerabevakning på Norbergs skolgårdar

Publicerad

Efter skadegörelse och nedsmutsning – ungdomshäng på Norbergs skolgårdar har lyfts som ett arbetsmiljöproblem för personalen. Därför har kommunen tittat på förutsättningarna för att införa kamerabevakning. Men kostnaden att införa det blir för stor – därför säger politikerna i barn- och utbildningsutskottet nej.

Bakgrunden till att kamerabevakning varit uppe som en fråga i barn- och utbildningsutskottet är att framförallt Källskolans insynsskyddade gård sedan i somras blivit ett populärt ställe för ungdomsgäng att hänga på under kvällar och nätter. Det här har lyfts som ett arbetsmiljöproblem för skolans personal.

– Det har varit nedsmutsning, någon gång var det någon som hade kräkts, personalen har fått plocka glas och fimpar efter helgerna, men även efter vardagskvällar. Det blir en otrygg känsla när man inte vet vad som möter en på morgnarna när man kommer, säger Victoria Åkerlund, rektor på skolan.

Det har också skett skadegörelse på skolan samt ett dokumenterat inbrott.

Nej av ekonomiska skäl

Det här har fackförbund och arbetsgivarorganisation lyft till kommunens skolchef som i sin tur gav Norra Västmanlands Kommunalteknikförbund, NVK, i uppdrag att ta fram underlag på vad det skulle kosta att införa kamerabevakning på både Källskolans och intilliggande Centralskolans gårdar. Enligt NVK:s underlag skulle kostnaden landa på 650 000 kronor i engångskostnader och sedan löpande driftskostnader på 11 000 kronor per månad för varje skola.

– Hela utskottet sa nej till det här, det var helt enkelt av kostnadsskäl. När vi ser summan för administration, drift och installation så ligger det utanför vår budgetram, säger Thommy Ukkonen (S), vice ordförande i barn- och utbildningsutskottet.

Thommy Ukkonen (S), vice ordförande i Norbergs barn- och utbildningsutskott. Foto: Privat

Så det är inte nej till kamerabevakning i sig?

– Det är ett nej av ekonomiska skäl. Sen kan det kanske bli så att vi tar diskussionen vidare, i underlaget från NVK så omfattade serverkostnaderna 128 kameralicenser och för skolorna var det bara aktuellt med 26 kameror. Men jag har inte någon uppfattning om det finns andra utskott som är i behov av kamerabevakning.

I klippet hör du vad kommunen ska göra nu för att få bukt med skadegörelse och otrygghet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.