• Viktigt meddelande:

    Det brinner i ett industrihotell på Gärdesvägen i Stenungsunds kommun, Västra Götalands län, med kraftig rök som påverkar boende i området. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Njurcancerföreningen: ”Patienter borde få hjälp att bearbeta sina känslor runt njurcancer” Foto: SVT

Njurcancerföreningen: ”Patienter borde få hjälp att bearbeta sina känslor runt njurcancer”

Uppdaterad
Publicerad

40 procent av patienterna med njurcancer upplever så stor oro relaterat till sjukdomen att det stör deras koncentration. Det visar en internationell studie som svenska Njurcancerföreningen var med i.

Undersökningen visade också att många med njurcancer tycker att det är jobbigt att prata med någon om sina känslor kring diagnosen och om hur de mår rent psykiskt.

Den vanligaste orsaken till att man inte vill prata om sina känslor är att man inte vill framstå som svag eller att andra ska tycka synd om en.

– Det förvånande oss att så pass många känner så stor oro att det påverkar deras koncentration och att det är så många som känner att det är jobbigt att prata om sina känslor runt njurcancer, säger Jörgen Jehander ordförande i Njurcancerföreningen.

I klippet berättar Njurcancerföreningen om vad de tycker vården borde förbättra.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer