Foto: Daniel Brodén

Njut av konst på cykel

Uppdaterad
Publicerad

Tre gånger i vår och sommar arrangeras Konst på hjul – där man cyklar och ser på offentligt konst.

– Det roligaste var att man fick se ställen i stan som jag aldrig tänkt på trots att jag har bott här hela mitt liv, säger Eva Svanström, en av deltagarna på turen i maj.

Det är Västerås Konstmuseum som arrangerar cykelturen där man får se och veta mer om offentlig konst i Västerås. Idag, 13 juni, klockan 11.15 utgår den från Karlsgatan 2 och sen är sista chansen i sommar är den 22 augusti.

Idén hämtad från Detroit

Konst på hjul är tänkt som en helhetsupplevelse och idén kommer faktiskt delvis från världens bilhuvudstad på dekis – Detroit.

Där åkte man på cykelturer genom de mer farliga och slitna områdena i staden. Något som lockade en av arrangörerna konstpedagogen Mikael Reuter.

– Hela bilindustrin brakade där och det blev otroligt deppigt men då var det några cykelentusiaster som drog igång Detroit Bike Ride. Då tänkte jag wow det skulle man göra i Västerås.

Han valde att kombinera cyklandet med att uppleva konst ungefär som konstjoggen, ett av hans tidigare arrangemang tillsammans med intendenten Jenny Hallberg på Västerås konstmuseum.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.