Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Följ med hem till Karl Karlsson som minns tillbaka på konstkaoset han orsakade i Norge. Och så visar han upp några av verken han ”tvingades” göra som upp till bevis. Foto: Hanna EklundVisa alla (3)
Visa alla (3)

”Kunst-Karlsson” orsakade konstkaos i Norge – sköt hål i lagboken och fick egen utställning

Uppdaterad
Publicerad

Händelsen som ledde till att Karl Karlsson från Norberg blev ”Kunst-Karlsson” med hela Norge var ett uttalande i samband med att det nya polishuset i Tromsö smyckades med abstrakt konst.

– Jag kanske var lite storkäftad och råkade säga något i stil med att ”det där skulle jag kunna göra hemma i garaget – på fyllan”, säger Karl Karlsson.

Han säger sig egentligen bara ha velat ställa en enkel fråga. Vad är konst?
Men den tidigare fackföreningsledaren, som jobbade i Nordnorge i 40 år innan han flyttade tillbaka till Norberg, gjorde det på sitt eget sätt när han 2016 uttalades sig om konsten i polishuset.

– När jag såg vad de hängt upp på väggarna trodde jag att det var något gjort av förskolebarn, men det visade sig vara etablerade konstnärer och konst för 1,3 miljoner kronor.

Konsekvensen blev inte bara direktsända debatter, en uppretad konstelit och ett nytt smeknamn – han blev också tvungen att stå för det han sagt.

Upp till bevis

Uttalandet fick stor uppmärksamhet och snart hörde ett galleri av sig med en utmaning.

– Utställningen fick titeln ”De allra flesta är enig med mig” och jag tror att det var så, jag har i alla fall fortfarande publikrekord i Tromsö på utsällning.

Trams eller konst

– Det var ju bara trams vad jag gjorde, men poängen är att om en etablerad konstnär gör detsamma, då är det högvärdig konst.

Något generellt förakt för konst säger han sig absolut inte ha.

–  Jag gillar konst och tycker att den ska finnas i offentliga byggnader, men i dag verkar de köpa in vad etablerade konstnärer inte får sålt, det som står i restrummet. Jag vet inte hur det är i Sverige, men har hört att det kan finnas synpunkter även här.

I klippet berättar Karl Karlsson mer om hur han trampade flera i den norska kultureliten på tårna – och visar verken han själv gjort.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer