Under 12 veckor sågs de inte alls. Sedan löste personalen så de kunde ses utomhus . Nu hoppas Yvonne Bergman från Ramnäs på att få besööka maken på hans rum. Foto: Jenny Berggren/SVT

Snart får Yvonne hälsa på sin make på äldreboendet: ”Helst vill man kramas – men det får lov att vänta”

Uppdaterad
Publicerad

Besöksförbudet på landets äldreboenden har väckt mycket känslor.

Yvonne Bergman har sin make boende på äldreboendet Källbogården i Surahammar.

– Jag hoppas jag får gå in på hans rum och att vi kan sitta där han och jag, säger hon hoppfullt inför att besöksförbudet hävs 1 oktober.

Alla kommuner i Västmanland kommer att öppna för besök på sina särskilda boenden för äldre från 1 oktober, det visar SVT:s sammanställning. Dock ser rutinerna kring hur detta ska gå till olika ut.

– Det viktiga är ju att anhöriga blir informerade om vad som gäller, till exempel via brev. Och det är något som jag vet att verksamheterna jobbar med, säger Seija Blefors Edqvist, anhörigkonsulent i Surahammar.

Coronaviruset i Västmanland

Under sommaren har många boenden haft lokala lösningar och rutiner för att äldre ska kunna träffa sin anhöriga utomhus.

– Många anhöriga har väntat på det här, men det finns också en oro för att smitta ska spridas till de äldre, säger Seija Blefors Edqvist.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Västmanland

Mer i ämnet