Nu får Vasagatan i Västerås ett lyft

Publicerad

Det handlar om 150 meter mitt i city som får nya trottoarer och sidoområden. Området som ska lyftas börjar från korsningen vid Vasagatan/Hantverkargatan och fortsätter en bit förbi korsningen vid Smedjegatan.

I dag finns det flera brister som måste åtgärdas. Gatan har stora sättningar och behöver ny asfalt. Markvärmeslangarna har börjat krypa uppåt i underlaget. Trottoaren lutar kraftigt och plattorna behöver läggas om. Dessutom har träden blivit för stora och riskerar att skada fasaden.

Tillgängligheten är viktig

För att ta bort den kraftiga lutningen på trottoaren kommer den, tillsammans med gatan, att höjas med upp till 30 centimeter. Det blir därmed betydligt enklare för alla att ta sig fram, oavsett om man går, kommer med barnvagn, rollator eller rullstol. Det kommer även att bli sidoområden med cykelställ, sittbänkar, större papperskorgar och ny belysning.

Tidsplanen

Visa

15 april – 30 juni: Den 150 meter långa sträckan är helavstängd för cykel och fordonstrafik. Det innebär att det inte går att köra varken bil eller buss igenom Vasagatan

1 juli – månadsskiftet juli/augusti: Under perioden är gatan öppen för taxi och busstrafik då minst ett körfält är öppet.

Augusti: Invigning

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer