Nu sjunker Arbogaån – snart normala flöden igen

Uppdaterad
Publicerad

Faran för höga flöden i Arbogaån verkar vara över för denna gång. Vattennivån har sjunkit och snart väntas nivån ligga på normal nivå igen.

– Det ligger fortfarande lite högre men vi väntar inget mer vatten uppströms ifrån, säger Johan Sörén som är driftchef Arboga kommunalteknik.

Samtidigt som SMHI ser att kulmen är nådd för de höga flöden man sett den senaste veckan i Arbogaån så följer man noggrant utvecklingen mer lokalt i Arboga.

– Jag har ju ett eget system där jag kan se siffrorna i realtid, vänta ska du se..., det har sjunkit rätt så rejält faktiskt nu. Från den 19 till 23 januari sjönk det 25 cm och från igår har det sjunkit ytterligare 8 cm, säger Johan Sörén.

Ökad rasrisk

De höga flödena kan dock ställa till problem med stränderna där vattnet gröpt ur och skapat rasrisk.

– Vi måste kolla slukhål som kan uppstå och där får vi grinda av, vi har stängt av ett område och det kan bli fler, säger Johan Sörén.

Så här såg Arbogaån ut den 17 januari när vattnet svämmade över dess bredder.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
160-170 kubikmeter i sekunden är vattenflödet som herrgårdsbron får ner från Arbogaån. Vattnet fortsätter sedan mot Kungsör och Mälaren. Foto: Johan Bjernevall/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.