Åldersbedömningar – så går de till Visa alla (2)
Visa alla (2)

Nu ska ålder på asylsökande slås fast

Rättsmedicinalverkets medicinska åldersbedömningar i asylärenden drar igång nästa vecka. Västerås är en av nio städer som genomför knäledsundersökning med magnetkamera.

Migrationsverket sade i mitten av februari att alla asylbeslut där det behövs åldersbedömningar skjuts upp till mars.

Då sade Migrationsverket att allt från 3.000 upp till 14.000 ensamkommande barn och ungdomar berörs av det beslutet.

Nästa vecka tar alltså Rättsmedicinalverket över all medicinsk åldersbedömning av asylsökande.

Röntgenbilder av tänder och knäled

Den medicinska åldersbedömningen består av röntgenbilder av visdomständer och en knäled, som analyseras av flera läkare.

Medicinska åldersbedömningar har varit omstridda. Enligt Socialstyrelsen kan en tandröntgen slå på två till fyra år åt båda hållen. Enligt Rättsmedicinalverket kan en magnetkameraundersökning av knäled felklassa var tioende asylsökande runt 17 år som vuxen.

Västerås är en av nio städer som genomför knäledsundersökning med magnetkamera.

Regionen har ställts sig tveksamma

Region Västmanland har i ett tidigare yttrande till regeringen ställt sig frågande till åldersbedömningens säkerhet.

”Landstinget anser att hänsyn måste tas till felmarginalerna som finns inom de medicinska metoderna. Vid osäkerhet om individen är 18 år eller inte, anser landstinget att beslut ska fattas till individens fördel, vilket innebär att individen ska betraktas som ett barn”, skriver Region Västmanland(då Landstinget Västmanland) i sitt remissyttrande.

Regionen har också ställt sig tveksamma till att genomföra röntgen innan Socialstyrelsen är klar med sin utredning om metoden. Utredning förväntas vara klar i november.

Nytt förslag om brottsmisstänkta

Den medicinska åldersbedömningen är frivillig. Regeringen kom dock idag med ett förslag om åldersbedömningar i brottmålsprocesser.

Förslaget innebär att ålder ska få utredas på den som skäligen kan misstänkas för ett brott som kan leda till fängelse. Det kan till exempel handla om att avgöra om den misstänkte är straffmyndig eller att åldern kan förväntas ha betydelse för valet av påföljd eller straffmätning.

Förslaget föreslås träda i kraft den 1 juli 2017.

Första resultaten om några veckor

Rättsmedicinalverket kommer hantera ett begränsat antal ärenden de första veckorna, sen kommer de stegvis öka under de närmsta månaderna.

De första resultaten väntas vara klara om några veckor.

Så arbetar vi på SVT Nyheter

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer