Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Under tisdagen höll Anna Thunell (MP), ordföranden i miljö och konsumentnämnden i Västerås, presskonferens där resultaten från provtagningen presenterades. Foto: SVT

Nu ska Västerås stad transportera bort avfallet från Skultunatippen – kostnaden väntas bli 43 miljoner

Uppdaterad
Publicerad

Nu vill Västerås stad transportera bort avfallet från den omdiskuterade Skultunatippen. Västerås stads kommunstyrelse föreslår därför att kommunfullmäktige ska fatta beslut om att avsätta 43 miljoner till det. Därefter kommer det upphandlas om vem som får uppdraget att transportera bort avfallet

SVT Nyheter Västmanland har tidigare i veckan rapporterat om att Västerås stad lagt ner minst 1 500 timmar och betalat fakturor på 825 620 kronor kopplade till ärendet.  

Sedan 2018 när företaget NM Trading & Transport AB som drivit Skultunatippen etablerade sig i Skultuna har kommunen vidtagit flera åtgärder för att mäta mängden avfall och göra riskbedömningar på platsen. Nu menar miljö- och konsumentnämnden att avfallet behöver transporteras bort utifrån de bedömningar som gjorts. 

– Genom att ta bort avfallshögarna och balarna anser vi i nämnden att risken för spridning av föroreningar till grundvattnet minskar väsentligt. Dessutom tas risken för brand bort, säger Anna Thunell (MP), ordförande miljö- och konsumentnämnden.

Företaget har inte råd att transportera bort avfallet

Det formella beslutet om att avfallet ska transporteras bort kommer fattas under fredagen den 30 september av miljö- och konsumentnämnden. Därefter kommer en ansökan till Kronofogdemyndigheten om verkställighet enligt utsökningsbalken av nämndens beslut från 24 november 2020 att skickas in. 

Enligt kommunen är kostnaden är svårbedömd och kan bli både högre och lägre än de beräkningar som genomförts. 

Miljö- och konsumentnämnden har förelagt NM Trading & Transport AB:s konkursbo att transportera bort och ta hand om det avfallet som finns på platsen, men enligt konkursförvaltaren finns det inga pengar till att göra det. 

I klippet berättar Anna Thunell (MP), ordförande för miljö och konsumentnämnden, hur stor sannolikheten är att kommunen får tillbaka pengarna och när avfallet väntas börja forslas bort.

Gnistan som tände det infekterade bråket – detta har hänt

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.