Psykoterapeuter utbildas inom Region Västmanland. Foto: Cleis Nordfjell/TT

Nu ska Region Västmanland utbilda psykoterapeuter

Publicerad

Region Västmanland kommer att starta en utbildning för psykoterapeuter nästa år – det klubbades igenom på regionfullmäktige idag. Kompetensförsörjning, lång kö till psykiatrin och nya riktlinjer från Socialstyrelsen ligger bakom beslutet.

Från och med nästa år är det tänkt att Region Västmanland ska ha en steg 1-utbildning för psykoterapeuter. Utbildningen riktar sig till legitimerad personal inom regionen. Förslaget klubbades igenom på regionfullmäktige idag.

– Man får en grupp till som kan jobba med personer som är i behov av den här vården, säger Birgitta Andersson (C) oppositionsråd i Region Västmanland, som lagt fram motionen som nu röstats igenom.

Utbildning i två steg

Psykoterapiutbildningen ges i två steg, och det är det första steget som nu ska införas i Region Västmanland. Steg två är en högskoleutbildning.

– Det här är något som vi ser behövs nu när nya nationella riktlinjer kommer: då är det just den här yrkesgruppen som behövs, och vi saknar många av dem, säger Birgitta Andersson.

Nya riktlinjer

Socialstyrelsen kommer i december med nya riktlinjer för behandling av patienter med depression och ångestsymtom. I de nya riktlinjerna lägger man större vikt vid KBT-terapi, som kan ges av en psykoterapeut.

– Vi har undersökt det här under våren och kommit fram till att det finns ett behov, framför allt inom vuxenpsykiatrin. Parallellt med att behovet har ökat så kommer nya riktlinjer från Socialstyrelsen så det är ett ökat tryck i frågan nu, säger Hans Jansson (V), regionråd med ansvar för psykiatrin inom Region Västmanland.

Ungefär tre miljoner kronor per år har Centerpartiet, som lagt fram förslaget, räknat med att det kommer att kosta att ha utbildningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.