Foto: SVT/Arkiv

Nu ska tallen räddas

Uppdaterad
Publicerad

Läget för tallen är akut på många håll i och runt Mälardalsområdet. Få tallar återplanteras inom skogsbruket för att betskador av älg är så stora. Nu jobbas det intensivt för att få in mer tall i våra skogar.

– Vi ser att tallandelen blir mindre och mindre och att tallen ersätts av gran. Så trenden är negativ, säger Mats Rolander som är viltspecialist på Skogsstyrelsen.

Tallen har det tufft i stora delar av Sverige. I söder är läget närmast akut och problemen är nu påtagliga på flera platser i våra trakter i mellersta Sverige. De rena tallskogarna minskar och granen tar över mer och mer. Orsaken är främst att tallen utsätts för bete av klövvilt vilket gör att markägare väljer att inte återplantera.

– Det är stora problem i Sörmland och Stockholms län, men även i Dalarna och Värmland ser vi större betesskador än vi trott, säger Mats Rolander.

Betesskador av vilt

Läget ser generellt bättre ut i Västmanland och Örebro län men även där finns problem på vissa håll. I Uppsala län så ser man störst betesskador i kustområdet. Och i alla dessa exempel så det är kombinationen av stora stammar av älg och rådjur med brist på annan mat som gör att den tallen betas mer och mer.

Risken med att granen tar över allt mer i skogen blir förutom att svensk tall kan bli en bristvara inom skogsindustrin också att det skapar ett ekologiskt problem.

”Mera Tall” ska rädda skogen

– Vi behöver framför allt öka totala mångfalden i skogen. Att granen ökar som den gör är ett stort problem, säger Petter Kjellander professor i viltekologi SLU.

Skogsstyrelsen jobbar sedan några år tillbaka intensivt med projektet ”Mera Tall” där man just vill öka samverkan mellan markägare och jägare. Och nu satsar man extra mycket på just Mellansverige där direkta åtgärder kan rädda tallstammen på lång sikt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.