Foto: Robert Gustavsson/SVT

Ny byggbod ska göra byggbranschen miljövänligare

Uppdaterad
Publicerad

I en traditionell byggbod är oftast den sociala miljön bra, men går den att göra mer miljövänlig? Aroseken och Mälarenergi jobbar nu tillsammans för att förbättra miljön både i och utanför byggboden.
– Vi kommer utnyttja rätt energi på rätt plats och får betydligt mindre klimatpåverkan, säger Christian Brobeck, VD Aroseken.

Genom att ansluta en byggbod till fjärrvärmenätet minskas klimatpåverkande växthusgaser som kommer av uppvärmningen till en tiondel mot om den hade varit elansluten.

Byggbodar är traditionellt eluppvärmda och elförbrukningen i dagens 35 000-45 000 svenska byggbodar motsvarar cirka 10 000 eluppvärmda småhus. Med fjärrvärme istället för element frigörs el som kan användas till andra saker än till uppvärmning, enligt en rapport från Energiforsk.se ”Bygga och bo primärenergiklokt”

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.