Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Så ska nya ”jättetermosen” säkra leveransen av fjärrvärme till hushållen. Värmechef Magnus Eriksson förklarar. Foto: SVT

Jättetermos ska säkra Mälarenergis leverans av fjärrvärme

Uppdaterad
Publicerad

Tryggare och säkrare leveranser av fjärrvärme, det lovar kommunägda Mälarenergi i och med den nya drygt 82 meter höga vattentanken vid kraftvärmeverket i Västerås. ”Termosen” är också en pusselbit i arbetet med att bli oberoende av fossila bränslen 2020.

– Den gör att vi inte kommer att behöva köra våra anläggningar så mycket. Den kan ersätta anläggningar under vissa perioder, säger Magnus Eriksson, värmechef på Mälarenergi.

– På morgonen till exempel, när många är hemma och ska duscha, då går det åt mycket värme som vi måste putta ut. Då kan vi använda ackumulatortanken för att kompensera och behöver inte köra igång nya anläggningar som får miljöpåverkan.

Enligt energibolaget ska tanken både jämna ut produktionen av fjärrvärme under kalla vinterdagar och säkra leveransen till kunderna.

Så det har varit skakigt tidigare?

– Nej, det har det absolut inte varit. Det här handlar mycket om att vi tar bort äldre anläggningsdelar och att vi då måste tillföra nytt till vårt system.

– Och istället för att bygga mer och större anläggningar så bygger vi ett större energilager nu, säger Magnus Eriksson.

Ackumulatortanken, som mäter 82,5 meter hög och rymmer 26 miljoner liter vatten, invigdes officiellt på torsdagen av värmechef Magnus Eriksson. Foto: SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer