Foto: Polisen

Nya polischefen om regionens största utmaning: ”Vi ska öka trycket på de gängkriminella”

Publicerad

Värmlänningen Ulf Johansson kommer senast från Stockholm där han arbetat som regionpolischef i sex år. I region Mitt, där Västmanland ingår, vill han prioritera det dödliga våldet, våld i nära relation och att öka antalet polisanställda i lokalpolisområdena.

Antalet områdespoliser ska fördubblas och hela regionen ska få 350 nya medarbetare fram till 2024 berättade Johansson under en pressträff på torsdagen. Genom att ha en nära dialog med polisområdeschefen i Västmanland, Robert Wallén, hoppas Johansson få en bra bild av vad som behöver göras i länet.

Han räknar upp en rad åtgärder mot den organiserade brottsligheten, bland annat samarbetet mellan polisen och andra myndigheter.

– Det kan handla om att man pekar ut individer eller nätverk som är särskilt intressanta och låter alla myndigheter lägga sitt krut på den individen. Då skapar vi en miljö som blir ganska jobbig att vara kriminell i, säger Ulf Johansson.

Hur ska ni göra för att hinna med de mindre brotten som också behöver utredas?

– De värsta våldsbrotten måste prioritera men vi måste också se till att vi inte samlar på oss gamla ärenden eller låter ärenden ligga länge.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.