Foto: SVT

Ny teknik för äldre utmanar Socialstyrelsen

Uppdaterad
Publicerad

Västerås stad utmanar Socialstyrelsen i användningen av ny teknik för äldre. Trots svårigheterna med samtycke har man genomfört olika tekniska lösningar bland annat på demensboendet Klockarkärleken i Västerås där de boende numera kan komma och gå som de vill.

Karl-Eric Nilsson besöker sin fru Gunhild på Klockarkärlekens gruppboende dagligen. Och han säger att skillnaden är påtaglig.

– När vi kom hit var det ju fortfarande låsta dörrar, säger han.

Det har gått ett halvår sedan demensboendet låste upp sina dörrar. Personliga Wi-fi-uppkopplade larm, talar om för personalen när en boende gått så långt att man riskerar att inte hitta tillbaka. En sträcka som varierar från person till person. Parallellt med de upplåsta dörrarna har också kommit ett arbete med förbättrad boendemiljö för att göra det mer attraktivt att stanna i huset eller att gå ut i trädgården framför att lämna området.

Utmanar socialstyrelsen

Men användning av teknik bland dementa är inte okontroversiell. Socialstyrelsen tolkar generellt olika tekniska lösningar som en ingripande åtgärd.

– Något som kräver personens medgivande. Detta hamnar på kollisionskurs med en verksamhet som riktar sig till personer med nedsatt eller obefintlig förmåga till samtycke. Men Västerås kommun har medvetet valt att fortsätta driva sin linje och utmana Socialstyrelsens tolkning.

– Vi tror att vi är på rätt väg och hoppas att socialstyrelsen ska följa med, säger Solveig Nilsson ordförande i äldrenämnden i Västerås.

Elektronisk hemtjänst

I början av våren fattades beslut om den så kallade Västeråsmodellen och man har nu flyttat fram positionerna ytterligare genom att sortera om i prioriteringslistan hos handläggarna så att e-hemtjänst ska erbjudas i första hand. På samma sätt ska nattillsyn via kamera vara ett förstahandsalternativ.

– Det ska inte vara någon typ av extraerbjudande som kommer någonstans på slutet i listan av alternativ, säger Solveig Nilsson.

Och positiva erfarenheter från arbetet på Klockarkärleken gör att det nu planeras för att föra ut motsvarande teknik i olika varianter på andra äldreboenden i kommunen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.