Foto: SVT

Nya älgförvaltningsområden i länet: från 5 till 3

Uppdaterad
Publicerad

Länsstyrelsen i Västmanland ändrar vissa befintliga gränser för älgförvaltningsområdena i länet. Istället för dagens fem förvaltningsområden kommer det från och med första januari nästa år att vara tre.

Beslutet från Länsstyrelsen innebär bland annat att gränsen mellan Fagersta och Möklinta förvaltningsområde och Skultuna förvaltningsområde tas bort och istället blir ett förvaltningsområde.

Gränsen mellan Köping och Västerås älgförvaltningsområde och Gunnibo älgförvaltningsområde flyttas. Den kommer från och med första januari kommer det istället att följa väg E18 från Västerås till länsgränsen väster om Arboga.

Gränsen mellan resterande del av Köping och Västerås älgförvaltingsområde och Kungsörs älgförvaltningsområde tas bort helt och kommer istället att bli ett gemensamt älgförvaltningsområde.

Svenska jägareförbundet positiva

Önskemålet om att Länsstyrelsen skulle se över områdena i länet kom från Svenska Jägareförbundet i Västmanland 2014:

– Vi ser det som positivt med ett minskat antal områden. Det minskar en del administrativa kostnader, säger Emil Stolpe Nordin som är ordförande i Svenska jägareförbundet Västmanland.

Men framförallt är det positivt att den nya gränsdragningen gör att områdena får naturliga gränser, i och med att de går intill stora bilvägar, menar Svenska Jägareförbundet.

– Det blir mer naturliga gränsdragningar som skiljer stammarna åt. Det blir en naturlig barriär eftersom många vägar har viltstängsel på två sidor, säger Emil Stolpe Nordin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.