Foto: Strömsholms kanal AB /arkiv

Arbeten med slussportarna i Strömsholms kanal prioriteras

Uppdaterad
Publicerad

De tidigare arbetena med slussportarna i Strömsholms kanal har gjorts med både fel metoder och material – och nu är behovet av renovering omfattande. För att kanalen ska fortsätta fungera prioriteras pengar till restaureringsarbetet även i år.

Länsstyrelsen har fått nära 10 miljoner kronor från Riksantikvarieämbetet till kulturmiljövård i länet. Bidrag som ska användas till insatser för att vårda, informera om och förbättra tillgängligheten till länets kulturhistoriska miljöer.

Den största delen går till olika byggnadsvårdsinsatser men länsstyrelsen har fått särskilda pengar till att stödja Strömsholms kanal AB i arbetet med att åtgärda flera slussportar med trösklar. Något som glädjer Mats Eriksson, chef på samhällsbyggnadsavdelningen.

– Då kan besökarna slussas säkert genom det västmanländska landskapet i sommar, säger han bland annat i ett pressmeddelande.

  • Rusta upp kolhuspelarna i Trummelsbergs bruk i Fagersta kommun.
  • Uppmärksamma och utveckla skötseln av några av länets fornlämningar.
  • Göra kulturreservatet Bråfors bergsmansby tillgängligt för allmänheten, bland annat genom Bråforsdagarna, och vårda landskap och bebyggelse i reservatet.
  • Lämna bidrag till enskilda fastighetsägare för arkeologiska undersökningar.
  • Ta fram förbättrade kunskapsunderlag för ett par av länets riksintressen för kulturmiljövården, Sala silvergruva och Sala bergstad, och Badelunda i Västerås kommun

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer