I klippet: Så funkar naturreservat. Naturvårdshandläggare Mårten Berglind på Länsstyrelsen tycker det är viktigt att bevara den biologiska mångfalden. Foto: Melker Blomberg/SVT

Här är Västmanlands nya naturreservat

Publicerad

Rosettljungfrulin, kattfot och darrgräs. Det är tre av växterna som nu får ett extra skydd i ett av de tre nya naturreservaten i Västmanland.

De tre nya reservaten är: Grisnäs i Skinnskatteberg, Virsbo-Näs i Surahammar och Mergölen i Sala kommun.

– Det finns ett väldigt rikt växt- och djurliv i de här områdena, och det är viktigt att bevara för den biologiska mångfalden, säger naturvårdshandläggare Mårten Berglind på Länsstyrelsen i Västmanlands län.

Skiljer sig mycket åt

Mångfalden har de gemensamt, men i övrigt skiljer de sig mycket åt sinsemellan. Grisnäs och Virsbo-Näs domineras av gammal skog. Mest gran och tall, men med inslag av lövträd.

Mergölen är däremot ett område som omges av flera kalkbrott och Sala Silvergruva, samt äldre bebyggelse vid Stampers, Mergölen och Finntorpet. Den glesa tallskogen har växt upp efter att Silvergruvan övergick till att spränga med dynamit istället för att nyttja ved från omgivande marker i slutet av 1800-talet.

Darrgräset frodas

Kalkstenen ger en mycket artrik flora, och det är här rosettljungfrulin, kattfot och darrgräs frodas.

– Vi brukar besluta om 4-5 nya naturreservat per år. Det är lite beroende av vilka ekonomiska resurser som finns tillgängliga, säger Mårten Berglind.

I och med de tre senaste nytillskotten är Västmanland nu uppe i 115 naturreservat.

I klippet förklarar naturvårdshandläggaren Mårten Berglind vad ett naturreservat är.

Här ligger de tre nya naturreservaten i Västmanland. Foto: LM Metria

De här reglerna gäller i naturreservatet

Visa

Det är förbjudet att:

  • Gräva, hacka, rista, måla eller på annat sätt skada jordytan eller fasta naturföremål såsom berghällar och block,

  • Framföra motordrivet fordon,

  • Fälla eller på annat sätt skada levande eller döda träd och buskar, samt skada vegetation eller naturföremål i övrigt t.ex. genom att elda död ved, insamla örter, gräs, mossor, svampar eller lavar, med undantag för bär och matsvamp för husbehov,

  • Insamla insekter eller andra ryggradslösa djur,

  • Sätta upp tavla, skylt, affisch eller permanent snitsla spår.

Källa: Länsstyrelsen i Västmanlands län.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer