Foto: SVT

Nya regler kan drabba hundratals lantbrukare

Uppdaterad
Publicerad

Utbyggnaden av Slussen i Stockholm är i full gång. Just nu pågår en tvist om en ny reglering av Mälaren som påverkar bland annat jordbruket runt sjön. 800 lantbrukare väntar nu på en dom som riskerar att stjälpa deras verksamheter.

Få har undgått att Slussen i Stockholm nu byggs om. Med detta följer också ett förslag på ny reglering av Mälaren som Miljödomstolen godkänt. Förslaget som Stockholms stad utarbetat har överklagats av flera parter och dom i Miljööverdomstolen väntas den 21 januari.

LRF representerar runt 800 lantbrukare runt Mälaren och dom hävdar att förslaget till ny reglering hotar böndernas verksamheter.

– De här markerna svämmas över då och då, vi har varit här i 15 år och haft fyra sådana år och konsekvenserna blir att man får släppa ut djuren senare på bete, normalt släpps de ut i mitten av april men i förslaget så vill man försena det till den 15 maj, säger Marcus Skure lantbrukare på Geddeholm utanför Västerås.

Regleras vid Slussen

Förslaget är alltså en planerad senare vårflod som regleras via Slussen. En vårflod som ska pågå till runt mitten av maj. Bönderna längs Mälarens strand kan alltså inte släppa ut betesdjuren den tid dom normalt släpps ut idag.

– Det som händer när man kommer fram i mitten av maj så växer det här gräset så snabbt att det blir osmakligt för djuren, de äter inte gräset och växer inte som de ska vilket får konsekvenser för ekonomin och det får konsekvenser för marken för då får vi gå ut med traktor och slå manuellt, säger Marcus Skure.

– De 800 lantbrukare som finns runt här, det är klart att det kommer få väldigt stora konsekvenser de flesta, säger Christine Andersson jurist Lrf Konsult.

Några positiva

Men långt ifrån alla ser det nya regleringsförslaget som något negativt. Världsnaturfonden(WWF) menar att Mälaren i och med detta kan återfå något av sin naturliga form vilket kan gagna växt- och djurliv.

– Jag tror det är ett överdrivet problem om man håller vattnet två veckor och jag tycker att det är lite pay back-time för naturen att det är dags att betala tillbaka för många av de tidigare regleringarna har skapat massa jordbruksmark som inte hade funnits annars, säger Lennart Gladh vattenexpert WWF.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.