Den nybyggda vandringsvägen för fiskar. Foto: SVTVisa alla (4)
Visa alla (4)

Nyinvigning av vattenkraft i Västerkvarn

Publicerad

Vattenkraftsanläggningen i Västerkvarn, Mölntorp har producerat el i över hundra år. Nu har stationen upprustats med målsättningen att producera el i ytterligare hundra år.

– Vi räknar med upp till femton procent energiökning i mängd. Elen som utvinns på den här anläggningen räcker till hushållsel för två tusen villor, säger Ulf Andersson, chef för vattenkraft på Mälarenergi.

De tre turbiner som har utvunnit el ur Kolbäcksån sedan hundra år tillbaka har bytts ut mot nya modernare turbiner. Nu återstår bara det sista arbetet innan den färdigrenoverade anläggningen kan återinvigas på lördag.

Vandringsväg för fiskar en nyhet

Och det är inte tekniken som fått sig ett lyft. Den nya anläggningen erbjuder även vägar för fisk som rör sig upp och ned i Kolbäcksån.

– Vi har byggt fiskpassager här, så nu har fiskar som asp, ål och öring fri vandring både uppströms och nedströms, säger Ulf Andersson.

Anläggningen i Västerkvarn är ett av de 42 vattenkraftanläggningar som Mälarenergi har. Tillsammans står de för en stor del av den el som bolaget själva producerar.

– Ungefär 40 procent av den el vi producerar kommer från vattenkraft, berättar Ulf Andersson.

Kan bli mer vattenkraft

Den största anläggningen ligger i Hallstahammar och den minsta finns i Västerås. Västerkvarn ligger någonstans på den övre halvan storleksmässigt.

Enligt Andersson kan det bli aktuellt med mer vattenkraft i framtiden. För tillfället är de flesta vattenkraftverk som Mälarenergi styr över i bra skick enligt honom, men miljösatsningar pågår på en del håll.

– Bland annat i Svartån i Västerås, Hedströmmen och Rällsälven i Kopparberg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer