Nytt blocköverskridande styre i Kungsör

Uppdaterad
Publicerad

Kungsör har fått ett nytt styre. På en presskonferens på onsdag berättade Socialdemokraterna, Vänsterpartiet, Miljöpartiet och Folkpartiet att de kommer att ingå en fyrpartskonstellation.

Senaste mandatperioden fanns det ett Socialdemokratiskt minoritetsstyre i Kungsör. Nu ska det för första gången någonsin bli ett samarbete mellan fyra partier: Socialdemokraterna, Vänsterpartiet, Folkpartiet och Miljöpartiet.

– Det blir jättebra. Det blir ju en bredare politisk bas att stå på, säger Socialdemokraternas Pelle Strengbom.

– Framför allt har vi nu styrkan att ta de tunga besluten i en överenskommelse. Det har vi saknat i föregående mandatperioden, tillägger han.

Partierna är överens om att i första hand satsa på bygget av en ny mellan- och högstadieskola, men också på en förbättrad äldreomsorg och en försköning av orten.

– Det är stora och kostsamma planer men vi tror bestämt på att kunna genomföra dem, säger Pelle Strengbom.

Samarbetet en utmaning

Samarbetet mellan de fyra partierna kommer dock inte alltid vara enkelt, tror politikerna.

– Vi har ju olika ideologier och då kommer det ibland vara en utmaning att fatta beslut, säger Folkpartiets Henrik Meyer.

– Samtidigt är det ju också en stor tillgång att styra med tre andra partier, fortsätter han.

På vilket sätt kommer väljarna att märka av en förändring?

– Att det kommer att ske saker. Det är många planer som är framjobbade och som nu kommer att  genomföras, säger Henrik Meyer.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer