Foto: Anders Wiklund/TT

Nytt förslag bäddar för ökat samarbete i KAK-regionen

Publicerad

Kommunutredningens förslag, som överlämnades till regeringen idag, innebär att det blir enklare för kommuner och landsting att samarbeta i framtiden. Ett förslag som välkomnas: framför allt i KAK-området.

Idag lämnar den statliga Kommunutredningen över ett delbetänkande till regeringen. I Kommunutredningen finns alla partier representerade och alla partier står bakom förslaget som lämnats in idag.

Framför allt handlar förslaget om ett undantag från lokaliseringsprincipen, som skulle kunna möjliggöra för kommuner att få samarbeta, och köpa och sälja tjänster av varandra, i större utsträckning.

Åsa Eriksson (S), riksdagsledamot från Norberg, sitter i Kommunutredningen.

– Det skulle framför allt innebära att kompetensen kan höjas inom kommunerna. Tillexempel har små kommuner idag svårt att anställa specialkompitens. Med det här förslaget kan flera kommuner gå ihop och anställa till exempel en konsumentvägledare, säger Åsa Eriksson.

Kan slippa att bilda kommunalförbund

Idag måste man bilda kommunalförbund för att samarbeta över kommungränserna. Något som man tillexempel gjort i de norra länsdelarna.

Borde inte målet vara att alla kommuner har tillgång till den här servicen på hemmaplan?

– Nej jag tycker inte det. Till exempel om alla kommuner ska ha en jurist själva på heltid blir det väldigt dyrt och vi vill ju snarare sänka kommunernas kostnader, säger Åsa Eriksson.

Välkomnas i KAK-regionen

I Arboga, Kungsör och Köping välkomnar man det här förslaget – och vill gärna vara med och vara pilotprojekt.

– Vi vill verkligen fördjupa samarbetet mellan våra tre kommuner. Men idag finns lagar och regler som innebär att vi inte kan göra det i den utsträckning som vi vill, säger Elizabeth Salomonsson (S), kommunstyrelsens ordförande i Köping.

14 olika områden ser man som prioriterade för samarbete:

– Vi har en lång, lång lista på områden där vi skulle kunna samarbeta, vi sätter inga gränser på vad man kan göra, säger Elizabeth Salomonsson.

Om förslaget går igenom kommer ändringarna att börja gälla från den första juli nästa år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.