Efter pilotprojektet hoppas man att metoden ska bli nationell. Foto: Jack Mikrut/TT-bild

Nytt projekt ska ge fler organdonatorer i Västmanland

Publicerad

Bara den som dör till följd av svår hjärnskada och vårdas i respirator blir idag aktuell som organdonator i Sverige. Nu ska Västmanlands sjukhus prova ett nytt sätt att jobba – för att fler ska kunna bli donatorer i framtiden.

Det råder stor brist på organdonatorer i Sverige. Förra året dog ungefär 90 000 människor i hela landet, men bara 185 av dem dog under sådana omständigheter att de blev aktuella som donatorer.

Västmanlands sjukhus är som ett av sex sjukhus i Sverige utvalda att delta i ett projekt där man kommer att arbeta enligt en modell som heter DCD, som står för donation efter död till följd av hjärtstillestånd. I flera andra europeiska länder arbetar man redan efter den här principen.

Fler blir aktuella för donation

Aktuell för donation idag blir bara den patient som dött på sjukhus till följd av svår hjärnskada, under vård i respirator. Enligt DCD-modellen skulle även patienter som dött till följd av att hjärtat stannat och cirkulationen i kroppen upphört blir aktuella för donation.

– Om vi tittar på länder som sysslar med det här redan, där har det betytt en avsevärd skillnad när man har infört den här processen nationellt. Fler patienter kommer att bli transplanterade och framför allt är det våra njurpatienter som kommer att ha glädje av detta, säger Stefan Ström som är överläkare, regionalt donationsansvarig och även medicinskt ansvarig för projektet.

Mellan 20 och 30 dör varje år

I Sverige dör mellan 20 och 30 personer varje år i väntan på organ. I och med att den här processen prövas hoppas man att den siffran ska bli mindre i framtiden:

– Om vi kan införa en ny donationsprocess kommer det att ha stor betydelse, säger Stefan Ström.

De andra sjukhusen som valts ut att vara med i projektet är Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg, Centralsjukhuset i Kristianstad, Skånes universitetssjukhus, Karolinska universitetssjukhuset och Södersjukhuset i Stockholm.

Projektet ska pågå i ett år, sedan utvärderas. Efter det är förhoppningen att modellen ska införas nationellt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.