Foto: Jenny Berggren/SVT

Nytt styre i Skinnskatteberg

Uppdaterad
Publicerad

Mycket tyder på att Socialdemokraterna kommer att styra i minoritet i Skinnskatteberg. Det efter att samarbetet med V och C brutit samman. Troligtvis kommer dock partiet få styra det kommande året med en budget utformad av Liberalerna och Moderaterna.

I dag hålls kommunfullmäktige i Skinnskatteberg. Efter valet gick S, V och C ihop i en majoritet för att styra den kommande mandatperioden. Men efter förhandlingar förra veckan drog sig C ur samarbetet. Då sonderade S med L om att styra tillsammans, men partierna kunde inte enas.

–Vi har haft samtal och S och L skulle innebära den starkaste majoriteten, men vi kunde inte komma överens, säger Carina Sandór (L), oppositionsråd Skinnskatteberg.

S i ensam minoritet

Istället, på förslag från Liberalerna, kommer nu Socialdemokraterna att gå fram och styra själva i minoritet. Det väntas bli beslutet vid dagens kommunfullmäktige. Kravet från Liberalerna till den här lösningen var att S inte skulle samarbeta med V.

–Liberalerna kom med det här förslaget och vi kände att vi ville ta chansen, vi har stödet av 41 procent av väljarna och vi känner att vi har ett stöd från medborgarna att göra detta, säger Lena Lovén Rohlén (S), kommunalråd Skinnskatteberg.

Liberal budget

Till saken hör att det finns stora chanser till att det ändå blir den liberala budgeten(framtagen tillsammans med Moderaterna) som kommer antas senare av kommunfullmäktige. Det då Sverigedemokraterna väntas rösta på den budgeten, tillsammans med L, M och C som åter ingår i en mer klassisk allians. SD har under den senaste mandatperioden röstat på de budgetar, som de då styrande liberalerna lade fram.

Det skulle innebära att S åtminstone det första året kommer att jobba utefter en budget de själva inte utformat.

–Det här är ju något vi pratat med S om och vi från Liberalerna anser att vår budget är mycket mer komplett, medan den som S presenterat saknar mål och riktning, dessutom är vi överens om mycket med Socialdemokraterna även om viss politik skiljer sig, säger säger Carina Sandór (L)

–Det viktigaste framöver är en god dialog och vi kommer samtala med alla partier för att utveckla Skinnskatteberg på bästa sätt och ett samarbete med exempelvis Liberalerna i framtiden är inte omöjligt, säger Lena Lovén Rohlén (S).

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.