Örter i krukor. Foto: Daniel Brodén

Nytto-odling en av de stora trädgårdstrenderna i vår

Publicerad

Nu är hög tid att odla för sommaren – men med de mildare vintrarna väljer många att odla nya växter och flytta ut grödorna lite för snabbt. Trädgårdsexperten Per Bürger berättar om trenderna och tipsen.

Enligt honom är den stora trenden just nu att man vill ha avkastning på sitt odlande.

– Man kan så det lilla fröt och vänta på tomater eller gurka. Men det finns också en hel del saker man kan odla och njuta av ganska snart, säger Per Bürger.

Trädgårdsexperten Per Bürger. Foto: Daniel Brodén

Det blir också vanligare att köpa allt mer färdigodlade växter att plantera, och allt mindre frön.

Ställ in växterna under natten

Det lynniga aprilvädret med snabba temperaturväxlingar lurar många att ställa ut det man har odlat inne alldeles för tidigt.

– Växter som vi har odlat inne tycker förstås det är lite jobbigt att komma ut. Då är det ett bra tips att ställa in dem under natten.

Samtidigt har de allt mildare vintrarna påverkat vad man kan odla i mellansverige.

– Tidigare sa man ”nej, det går inte”. Nu ser man möjligheterna. Och med hjälp av temperaturen är det fler och fler som lyckas med att odla sådant som man trodde var svårt, säger Per Bürger.

SVT Play: Se hela inslaget

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.