Meteorsvärmen Geminiderna är på ingång. Arkivbild (på perseiderna). Foto: Petros Giannakouris

Ögonfest när meteorerna visar sig

Uppdaterad
Publicerad

Behöver du önska dig något? Missa då inte det årliga besöket från meteorsvärmen ”Geminiderna” som kan ses på himlen inatt och imorgon, torsdag. Då kan man nämligen se uppemot 120 stjärnfall i timmen.

Den största aktiviteten sker imorgon, torsdag vid 7.30-tiden, men redan inatt anses det som bästa tillfället att se himlafenomenet.

Av de återkommande meteorsvärmarna som finns är ”Geminiderna” den starkaste.

De ljusa strecken vi ser bildas av små sandkorn eller mindre stenar som hettas upp högt uppe i atmosfären. De har ofta färdats i miljoner eller miljarder år innan de fångas upp av jordens gravitation.

Lämna stadskärnan

På Åkesta observatorium, som ligger mellan Västerås och Skultuna, kommer man att titta på asteroiden som skapat ”Geminiderna” i teleskop om vädret tillåter. Geminiderna i sig rör sig för snabbt för att kunna observeras. David Löfqvist vid Åkesta observatorium ger sina bästa tips om man själv vill se fenomenet:

– Om man vill optimera sina chanser så bör man vara så långt ifrån stadskärnan som möjligt då städer som till exempel Västerås har enorma mängder ljusföroreningar på nätterna som inte bara slukar energiresurser utan också gör det i princip omöjligt att observera natthimlen, säger David Löfqvist.

– För din andra fråga så får man inte underskatta hur obekvämt det kan vara att observera meteorregn. Det låter romantiskt, men utan riktigt varma kläder och en solstol som man kan ligga i och se allt i så kommer natten bli förstörd. Fika och bra sällskap är också att rekommendera.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.