Foto: SVT/Daniel Hedström

Ökat tryck på campingplatserna – i år igen

Publicerad

Under flera år i följd har antalet bokningar på landets campingplatser ökat, och trenden ser ut att fortsätta i år, enligt branschorganisationen Svensk Campings undersökning.

92 procent av campingplatserna som har svarat i branschorganisationen Svensk Campings årliga bokningsundersökning menar att de ser ett ökat eller oförändrat bokningläge jämfört med rekordåret 2016.

På kommunägda Skantzö Camping i Hallstahammar märker man av ökningen.

– Jag har jobbat här i sju år och det har faktiskt ökat från år till år sen jag började, säger fastighetsskötaren Sven-Åke Eriksson.

Sven Åke Eriksson Foto: SVT/Daniel Hedström

”Står ofta några bilar och väntar”

En majoritet av respondenterna i undersökningen tror att husbilsägarna står för den största ökningen. Leif och Terttu Eriksson gästar campingplatsen i Hallstahammar med sin husbil, och har märkt av det ökade antalet gäster, vad gäller både husbilar och husvagnar.

– Ofta när man kommer står det några bilar och väntar på att komma in. Igår när vi kom så var vi sex stycken samtidigt, så då får man hoppas att det finns plats kvar, säger Leif Eriksson.

Leif Eriksson Foto: SVT/Daniel Hedström

”Bättre service”

De senaste tre åren har 1,5 miljarder kronor återförts in i campinganläggningarna, enligt Svensk Camping. Leif och Terttu Eriksson tror att det ökade trycket kan bero på att campingplatserna har blivit bättre.

– Det är mer service nu, det är lyxigare, säger Terttu Eriksson.

Terttu Eriksson Foto: SVT/Daniel Hedström

– Det finns ju allting nu. Det finns bastu och allting om man skulle vilja ha det, tillägger Leif.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.