Folkhälsomyndighetens nya råd om munskydd i kollektivtrafiken börjar gälla den 7 januari. Foto: TT/SVT

Kollektivtrafiken förväntas tillhandahålla munskydd – en utmaning för VL

Uppdaterad
Publicerad

Att tillhandahålla munskydd till de resenärer som inte har egna blir en stor utmaning för kollektivtrafiken i Västmanland. Den 7 januari börjar nya råd att gälla – men än finns ingen lösning på plats.

– Vi jobbar på det. Konkreta lösningar kommer att presenteras i början av veckan, säger Arne Andersson, direktör vid kollektivtrafikförvaltningen i Region Västmanland.

Folkhälsomyndigheten rekommenderar företag som bedriver kollektivtrafik att bland annat tillhandahålla munskydd till de resenärer som inte har egna. En stor utmaning, menar Arne Andersson.

Varje dag reser uppskattningsvis 35 000 personer med kollektivtrafiken i Västmanland.

– Att köra kollektivtrafik och transportera människor är det vi är bäst på. När man lägger utökade uppdrag på oss blir det också en större utmaning.

– Vi konkurerar med vården om skyddsmaterial, och det blir redan en stor logistisk utmaning eftersom det inte är något vi gör i vanliga fall. Samtidigt vill vi vara tydliga med att vi kommer aldrig att neka någon att åka med bara för att man inte bär munskydd under dessa tider, säger han.

Folkhälsomyndighetens nya råd om munskydd i kollektivtrafiken börjar gälla den 7 januari.

Den som är född 2004 eller tidigare och reser på vardagar mellan klockan 07–09 samt 16–18 rekommenderas att bära munskydd. Detta gäller över hela landet, med undantag för kollektiva färdmedel där platsbokning gäller.

Företag som kör kollektivtrafik rekommenderas, förutom att tillhandahålla munskydd till resenärer, också informera om under vilka tider som munskydd bör bäras samt ansvara för att använda munskydd slängs på rätt sätt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Västmanland

Mer i ämnet