Lars Kallsäby (C), ordförande i byggnadsnämnden i Västerås, ifrågasätter att skylten på Erikslund skulle vara en trafikfara. Foto: Ellinor Eriksson/SVT

Omdiskuterad skylt kan komma att rivas – ”sorgligt”

Publicerad

Byggnadsnämnden i Västerås valde att bevilja nytt bygglov åt en reklamskylt på Erikslund – detta efter att Mark- och miljödomstolen redan hade kommit fram till att skylten är en trafikfara. Men Lars Kallsäby (C), byggnadsnämndens ordförande, anser inte att nämnden har trotsat ett domstolsbeslut.

– Nej. Nu kom det ju in en ny förfrågan. Då bedömde vi den, säger Lars Kallsäby (C).

Det var en enig byggnadsnämnd som valde att bevilja skylten förlängt bygglov. Motiveringen var att skylten gynnar företagarklimatet i Västerås – och Lars Kallsäby ifrågasätter Trafikverkets bedömning att skylten skulle vara en trafikfara.

LÄS MER: Reklamföretaget: Vi känner oss överkörda av Trafikverket

– Vi är ju lekmän när det gäller trafikfrågor. Men jag kan väl som lekman ändå få uttrycka att vi har rätt mycket skyltar längs våra vägar och jag hade den personliga uppfattningen att den här skylten inte gör mer skada än vad de skyltarna gör.

Det som Trafikverket har kritiserat är bland annat att skylten visar rörliga bilder, samtidigt som den är placerad i en rörig miljö med många in- och utfarter.

Det finns ju en expertis på Trafikverket och Mark- och miljödomstolen som kanske inte finns inom kommunen. Borde ni inte lyssna på experterna?

– Det finns ju olika experter. När vi fick den här bygglovsansökan första gången hade ju våra tjänstemän tittat på det här och det var ett tjänstemannaförslag att bevilja bygglov. Nu andra gången kunde inte våra tjänstemän rekommendera ett nytt bygglov, utan det här gjorde vi i politiken och det står jag för, säger Lars Kallsäby.

Kan komma att rivas

Trafikverket har under sommaren överklagat skyltens nya bygglov.

– Då kanske den här skylten eventuellt försvinner. Jag tycker att det är sorgligt, säger Lars Kallsäby.

Varför är det så angeläget att ta strid för den här skylten?

– Vi ska ju vara medborgarnas företrädare. Vi ska se till samhällsfunktionerna – det kan vara enskilda medborgare, näringsliv, eller som i det här fallet ett handelsområde. Skylten visar vad som finns här på Erikslund och lyfter handelsområdet, säger Lars Kallsäby.

Har använts i debatter på andra håll i landet

Länsstyrelsen ska nu bedöma Trafikverkets överklagan. Reklamföretaget som har skylten har sagt att de kommer att kontakta Länsstyrelsen och lägga fram sina synpunkter.

Både Trafikverket och reklamföretaget lutar sig mot olika rapporter som de menar visar att rörliga bilder påverkar, respektive inte påverkar, trafiksäkerheten.

Förra gången valde Länsstyrelsen att gå på Trafikverkets linje. Då överklagade reklamföretaget till Mark- och miljödomstolen, som också de gjorde bedömningen att skylten riskerar påverka trafiksäkerheten negativt.

Mark- och miljödomstolen skriver i sitt beslut att ”det framstår som att det är i Trafikverkets intresse att undanröja skärmen vid Erikslund som en referens i andra bygglovsansökningar, så att Trafikverket enklare kan ge avslag i andra remissvar”.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer