Trummelsberg, Färnaområdet. Foto: Daniel BrodénVisa alla (2)
Visa alla (2)

Nya riksintressen i Västmanland

Publicerad

Svartådalen, Salakalken och Färnaområdet är de platser som nu adderas till listan av riksintressen för friluftsliv i Västmanland.

Naturvårdsverket har beslutat att tre nya områden i Västmanland nu blir riksintresse för friluftsliv och därmed får ett starkare skydd i samhällsplaneringen. Det handlar om Svartådalen, Salakalken och Färnaområdet med det övergivna Trummelsberg bruk. Nu är det totalt tolv områden i länet som omfattas av det här skyddet.

– Det handlar om att stärka friluftslivet i samhällsplaneringen, för att såna här områden som är till för friluftslivet ska kunna finnas kvar i framtiden, säger Mårten Gustafsson, biolog hos Länsstyrelsen Västmanland.

Hur har man valt ut de här platserna?

– Vi har haft en dialog med länets alla kommuner, och efter diskussioner har vi tillsammans valt ut de områden som vi bedömde hade störst nationellt intresse att bevara.

Friluftslivet i områden som har pekats ut som riksintressen ska prioriteras högt när frågor om markanvändning avgörs, men pågående jord- och skogsbruk påverkas inte av beslutet, enligt Naturvårdsverket.

Här kan du läsa mer om länets riksintressen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer