Josefin Granberg är tacksam över att hon har Hyena och är glad över att hans operation gick bättre än förväntat. Foto: Caroline Slotte / SVT

Operationen kostade närmare 50 000: ”Jag kunde inte låta honom dö”

Uppdaterad
Publicerad

Avliva hunden eller betala en operation som kostar närmare 50 000 kronor. Det var alternativen som Josefin Granberg fick när hennes hund Hyena blev akut sjuk. Hon valde att operera. 

–Jag kunde inte låta honom dö, säger hon. 

Hyena är en american bully som ursprungligen kommer från Tyskland. Han importerades av en kennel i Sverige och då de behövde en hundvakt så hörde Josefin Granberg av sig. 

Tanken var att hon skulle ta hand om hunden i några månader, men tiden gick och några månader blev ett år.  

En kväll började Hyena spy och Josefin blev tvungen att åka in med honom till veterinären. Väl framme visade det sig att han var tvungen att opereras och då han var oförsäkrad landade summan på nästan 50 000 kronor. 

– Jag hade inte planerat att ha kvar Hyena så här länge, men han förtjänade att leva, säger Josefin Granberg.

Startade insamling för att få in pengar

Då Josefin nyligen blivit arbetslös så behövde hon hjälp med att betala operationen. Därför startade hon en insamling på sociala medier och många ställde upp och donerade pengar. Dessutom fick hon hjälp av vänner för att ha råd med operationen. 

Operationen gick bra, men då en tygleksak fastnat  i tarmen var veterinären tvungen att operera bort 25 centimeter av tunntarmen. Det resulterade i ett stort operationssnitt på magen. 

Nu efter operationen mår Hyena bra, men det kommer ta tid för honom att återhämta sig. 

– Han får fortfarande medicin och stygnen är fortfarande kvar. Sen måste han ta det lugnt och får bara ta korta promenader, förklarar hon.

Ska försäkras 

I dag är Hyena registrerad på Josefin och en försäkring är på gång nu när hon vet att hon är ägare till hunden och inte endast hundvakt. 

– Nu är han min och jag älskar honom mer än någonting annat. När jag vet att Hyena mår bra och har återhämtat sig efter operationen så kommer jag försäkra honom direkt.

Funderar du på att skaffa hund – tänk på det här

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.