Personal känner oro på Trumslagarbacken

Uppdaterad
Publicerad

Tre arbetsgivare på två år – det sätter sina spår. Trumslagarbackens älderboende har blivit en oroshärd för personalen sedan det blev klart att ännu ett privat vårdföretag tar över verksamheten.

För ett par år sedan drev vårdföretaget Carema Trumslagarbackens äldreboende i Västerås. När avtalet löpte ut 2013 gick driften över till kommunala Proaros efter att en upphandling som Attendo Care vunnit överklagades.

Det var då information om hur personalen haft det under Caremas tid började sippra fram.

– Det är ju inte några positiva erfarenheter som personalen har med sig därifrån. Det fanns inte någon meddelarfrihet då man skulle vara lojal mot företaget bland annat, säger Nicklas Gustafsson, ordförande för vård och omsorgssektionen på Kommunal.

Orolig personal

Till vintern lyfter dock kommunen sin hand från Trumslagarbacken då det privata vårdföretaget Vård i Rosstorp kommer att ta över verksamheten.

Något som har fått Trumslagarbackens personal att oroa sig.

– Deras tidigare erfarenheter har gjort att man inte har så höga förväntningar på en privat arbetsgivare. Man är orolig att det ska bli som förra gången, berättar Nicklas Gustafsson som har varit i flera möten med personalen på boendet.

Oron har varit så stor att flera anställda valt att söka sig till andra arbetsgivare. Kjell Stenudd, vd för Vård i Rosstorp, har pratat med personalen på Trumslagarbacken, enligt honom finns det en oro som är på väg att ebba ut.

– Jag har stor respekt för att man känner oro inför den här förändringen och personalen har väl kastats lite mellan hopp och förtvivlan då det varit så många turer kring det här. Vi har haft ett antal möten med personalen och jag upplever att den värsta oron har lagt sig. Men det är fortfarande en stor utmaning för oss att stilla den oro som finns.

Helst inga förändringar

Kjell Stenudd känner till risken att delar av personalen kan vara på väg bort till andra verksamheter.

– Jag har fått information om det och det är väldigt olyckligt. Vi vill ju verkligen behålla personalen då de kan Trumslagarbacken och de boende bäst.

För att lugna ner oron hos de anställda har man från Vård i Rosstorps sida varit tydlig med vad man vill.

– Vi vill inte rulla in som en ny aktör och ändra sådant som har fungerat. Vi vill egentligen göra så lite förändringar som möjligt, säger Kjell Stenudd.

Känns det som att ni får klä skott för hur ett annat företag betett sig?

– Lite grann och det känns inte alls roligt. Men vi kommer att lägga ett enormt fokus på att den här uppstarten ska bli bra.

Från och med 1 februari nästa år drivs Trumslagarbackens äldreboende av Vård i Rosstorp, ett företag som inte tillhör de stora aktörerna inom vårdbranschen. För tillfället driver man tre äldreboenden runt om i landet och omsätter omkring 100 miljoner kronor. Företaget tillhör koncernen Vårdpilen som har funnits sedan 2000

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer