Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Alltfler orosanmälningar rörande barn och kriminalitet anmäls till socialtjänsten i Västerås. Foto: Adam Ihse/TT

Orosanmälningarna om barn som misstänks för kriminalitet har tredubblats i Västerås

Uppdaterad
Publicerad

Polisen har länge flaggat för att ungdomsbrottsligheten i region Mitt, där Västmanland, Uppsala och Gävleborg ingår, är stor.

Nu visar även orosanmälningarna till socialtjänsten i Västerås en kraftig ökning i kategorin kriminalitet.

Magnus Edström, verksamhetschef för barn och ungdom på socialtjänsten, medger att ökningen betyder att fler unga hamnat i kriminalitet. Han säger också att en del av ökningen kan förklaras i att anmälarna – oftast skola och polis – har blivit bättre på att ange orsaken till anmälningarna.

Arbetet med barnen är kritiskt. Edström förklarar att snabba insatser är av yttersta vikt för att socialtjänstens insatser ska lyckas hindra barnet att gå djupare in i en kriminell livsstil.

– Vi ser tyvärr att kriminaliteten oftast blivit för allvarlig när det gäller lite äldre barn, mellan 15 och 17 år, för att våra verktyg ska bita på rätt sätt.

Har ni den kompetens som krävs för att arbeta med ungdomar som har den här problematiken?

– Ja, det vill jag påstå. Våra öppenvårdsbehandlare, ungdomscoacher och socialsekreterare har en inriktning mot den målgruppen och arbetar utifrån den kunskap som finns, som vi vet ger god effekt.

Edström beskriver samtidigt att även om socialtjänsten har verktyg att hjälp ungdomarna så tackar många familjer nej.

I klippet redovisas antalet orosanmälningar i Västerås och den negativa trenden gällande kriminalitet.

Se utvecklingen av orosanmälningar

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.