Själv menar läkaren att han har många års erfarenhet inom primärvården och alltid tagit hand om alla sorters patienter. Foto: TT

Oskicklig hyrläkare riskerar treårig prövotid

Publicerad

Hyrläkaren som saknade kunskap om vanliga sjukdomstillstånd fördröjde cancerdiagnos, struntade i att undersöka en patient som bajsade blod och skickade patienter till akuten i onödan. Det enligt IVO som vill att läkaren ska få prövotid.

Läkaren har varit verksam i Västmanland, Örebro och Västernorrland.

Vid journalgranskning framkom att anteckningarna var kortfattade och ofta innehöll irrelevant status, menar en av vårdcentralerna läkaren jobbat på. Vidare menar de att han vid flera tillfällen hänvisat patienter till akutmottagningen trots att handledning kunnat ske på vårdcentralen.

Läkaren ska bland annat ha fördröjt en diagnos av urinblåsecancer, inte undersökt eller vidtagit åtgärder för en patient med blod i avföringen och inte remitterat en patient med buksmärtor akut till sjukhus.

Totalt handlar det om sex patientfall.

Inspektionen för vård och omsorg (IVO yrkar nu att Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd ska besluta om en treårig prövotid för hyrläkaren. Han anses oskicklig till den grad att patientsäkerheten kan hotas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.