Foto: Janerik Henriksson/TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

VMA utfärdat – otjänligt vatten i Arboga kommun

Publicerad

Under torsdagen utfärdades ett VMA efter att Arboga kommun meddelat att dricksvattnet var otjänligt. På fredagen kom nya provsvar som visade på bättre vattenkvalitet. Men trots det uppmanas boende att koka vattnet tills nya besked ges.

Det preliminära svaret är från ett prov som togs i torsdags morse, det visade på bättre kvalitet och inga spår av e-coli bakterier. Men kommunens rekommendation att koka vattnet kvarstår. Och det kan ta flera dagar innan folk kan sluta koka sitt vatten.

– Det ser bättre ut än innan men vi kan inte upphäva rekommendationen om kokning av dricksvatten innan vi har fått slutgiltiga resultat. Proven måste vara säkra och fastställda. Vi beräknar att få dessa under helgen, säger Ulf Zackrisson, VA-chef i Arboga kommun.

Visade på coliform/e-coli-bakteirier

Det var i torsdags om ett VMA, Viktigt meddelande till allmänheten, gick ut och uppmanade invånare i Arboga och Valskog att koka det kommunala dricksvattnet.

De som berörs är boende i Arboga tätort, Medåker, Hällarna samt i Valskog i Kungsörs kommun som tar sitt vatten från Arboga kommun. Däremot gäller det inte boende i Götlunda och Lunger.

Kommunen sa till SVT Västmanland att provet, som tas en gång i veckan på det utgående vattnet, visat på coliform/e-coli-bakteirier.

– Det kan vara fel på själva provet eller på vattnet, men så fort vi får en indikation på bakterier som nu så måste vi ta det på allvar och det gör vi också, och det är därför vi går ut med rekommendationen att koka vattnet, sa Ulf Zackrisson, VA-chef på Arboga kommun, under torsdagen.

Livsmedelsverkets sida berättar man om vad man ska tänka på vad gäller kokning av vattnet.

Senaste information hittar du på Arboga kommuns hemsida.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer