Foto: SVT/Tom Stromme/TT

Ovanligt många örnar visade upp sig för fågelräknarna

Uppdaterad
Publicerad

Förhoppningen om att se 200 fåglar under lördagens örnräkning uppnåddes enkelt. Totalt observerades 245 örnar från olika samlingsplatser i Mellansverige.

Örnstammens utbredning är en fingervisning på vad som försigår i naturen och näringskedjan. På 70-talet upptäcktes skadliga miljögifter, DDT och PCB, genom att den plötsliga havsörnsdöden analyserades. Därför är Sten Ullerstam, projektledare för örnräkningen, glad i dag när han sammanställer resultatet av årets örnräkning.

–  Vi kan konstatera att havsörnarna mår ganska bra just nu. Populationen håller i sig. Vi hoppas att det fortsätter i den här riktingen, säger Sten Ullerstam.

Önskeväder för örnarna

Lördagen var blåsig något som gynnar räkningen menar Ullerstam.

–Då tycker de om att visa upp sig och segla högt uppe på vinden. Vi hade till och med några som observerade parning mellan örnar.

Det största hotet mot kungsörnarna är trafiken, speciellt järnvägen, där de ofta hamnar framför fordon och körs ihjäl. När det gäller havsörn så är det bristen på äldre höga träd där de kan bygga sina bon.

Här räknades örnarna

Visa

Räkningen i år omfattade 90 platser i 5 län och ett trettiotal kommuner från Nynäshamn och Lidingö till Vättern i väster samt längs Kolbäcksån från mynningen uppströms till Virsbo.
 

Totalt239 havsörnar
Kolbäcksådalen 
 
9 havsörnar
Svartån (genom Västerås) och Frövisjön2 havsörnar
Hjälmaren inklusive Kvismaren och Tysslingen71 havsörnar
Örebro län väster om Tysslingen4 havsörnar
Mälaren väster om Hjulstabron och väg 5581 havsörnar
Mälaren öster om Hjulstabron och väg 5544 havsörnar
”Mörkölinan”13 havsörnar
Stockholm15 havsörnar

Till detta kommer 6 kungsörnar utspritt över området, var vill vi inte uppge.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer